Ειδικες προσφορες

 

Γιατί ιδρώνουμε;

Written by  Published in Ειδικά θέματα
Rate this item
(0 votes)

Όταν καταβάλουμε κάποια σημαντική προσπάθεια η καρδιά στέλνει μεγαλύτερο όγκο αίματος στην περιφέρεια (μύες, εγκέφαλος και δέρμα) αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και διαστέλλοντας τα αγγεία, φυσικά και τα τριχοειδή που αιματώνουν το δέρμα, ανεβάζοντας τη συνολικό όγκο αίματος από 20% που είναι σε ηρεμία, στο 80% περίπου της συνολικής καρδιακής παροχής.

Κατόπιν ενεργοποιούνται οι εκκριτικοί (μεροκρινείς) ιδρωτοποιοί αδένες με αποτέλεσμα την αποβολή ιδρώτα που είναι παρόμοιας σύστασης με το εξωκυττάριο υγρό του σώματός μας και προερχόμενος απ΄ αυτό (υπερδιήθημα πλάσματος). Αποτελείται κυρίως από νερό, χλωριούχο νάτριο, ουρία, αμινοξέα, γαλακτικό και ουρικό οξύ, υπολειπόμενος ωστόσο στην ποσότητα νατρίου σε σύγκριση με το εξωκυττάριο υγρό.

Έτσι ο οργανισμός μας με την διαβροχή του σώματός μας (απαγωγή θερμότητας μέσω εξάτμισης) και με την αποστολή του αίματος στην ψυχρότερη εξωτερική του επιφάνεια, επιτυγχάνει μία από τις σημαντικότερες αποστολές που έχει το καρδιαγγειακό και είναι η διατήρηση της εσωτερικής μας θερμοκρασίας περίπου στους 36,5 ο- 37ο C. Εκλαϊκεύοντας θα το θεωρούσαμε ως το σύστημα κλιματισμού μας.   Απόσπασμα από το βιβλίο  «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΦΑΡΜΑΚΟΔΙΕΓΕΡΣΗ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ» του Μιχάλη Τσιλιμιγκάκη   

Read 534 times Last modified on Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 23:17
mihalis

Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης

Facebook - Twitter - Vimeo

Website: www.tsilidiet.gr
Login to post comments

User Login Form