Ειδικες προσφορες

 

Copy of Η πρώιμη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία

Written by  Published in Ειδικά θέματα
Rate this item
(0 votes)

Η πρώιμη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία

Τα παιδιά που είχαν εκτεθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές σε αντιβιοτικά πριν από την ηλικία των 2 ετών είχαν 11% υψηλότερο κίνδυνο να είναι παχύσαρκα στην ηλικία των 5 ετών, σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν τέτοια έκθεση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο website του JAMA Pediatrics. Η πρώιμη χρήση των αντιβιοτικών ευρέος φάσματος συσχετίστηκε με 16% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, αλλά οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σύνδεση μεταξύ αντιβιοτικών στενού φάσματος και της παιδικής παχυσαρκίας.

 

Συσχέτιση της χρήσης αντιβιοτικών στην βρεφική ηλικία και παχυσαρκίας

Τα παιδιά που εκτίθενται σε περισσότερα αντιβιοτικά πριν από την ηλικία των δύο είναι πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics. Η μελέτη είναι η τελευταία σε μια σειρά αναλόγων μελετών που δείχνουν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών νωρίς στη ζωή και την μετέπειτα ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προδιάθεση αυτή μπορεί να προέλθει από το γεγονός ότι η πρώιμη χρήση των αντιβιοτικών εμποδίζει την ανάπτυξη μιας υγιούς κοινότητας ωφέλιμων βακτηρίων στο σώμα, γνωστό ως μικροβιόσωμα.

Οι ερευνητές έλεγξαν τα αρχεία υγείας που καλύπτουν τα έτη 2001 έως 2013 για περίπου 65.000 παιδιά. Βρήκαν ότι σχεδόν το 70% του συνόλου των παιδιών είχαν εκτεθεί σε αντιβιοτικά τουλάχιστον μια φορά και κατά μέσο όρο 2.3 φορές πριν από την ηλικία των 2 ετών. Η προηγούμενη έκθεση σε αντιβιοτικά σχετίστηκε με 11% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν τα παιδιά αυτά παχύσαρκα μέχρι το τέλος της μελέτης συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν λάβει αντιβιοτικά πριν από την ηλικία των δύο. Ο αντίστοιχος κίνδυνος αυξανόταν κατά 16% αν η χορήγηση αφορούσε ευρέως φάσματος αντιβιοτικά.

Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με εκείνα από προηγούμενες μελέτες, που δείχνουν ότι υπάρχει μια σαφής συσχέτιση μεταξύ της χρήσης αντιβιοτικών σε μικρή ηλικία και της μετέπειτα εκδήλωσης παχυσαρκίας. Η χορήγηση αντιβιοτικών με στενότερο φάσμα είναι πιθανόν ένας τρόπος ελαχιστοποίησης αυτού του κινδύνου.

 

JAMA Pediatr. 2014;168(11):1063-9.

Διαβάστε περισσότερα στο παρακάτω link:

Antibiotics linked to child obesity:

http://www.usatoday.com/story/news/nation/2014/09/29/antibiotics-child-obesity/16275489/?utm_source=feedblitz&utm_medium=FeedBlitzRss&utm_campaign=usatoday-newstopstories

&

http://consumer.healthday.com/infectious-disease-information-21/antibiotics-news-30/antibiotic-use-before-age-2-might-raise-obesity-risk-study-692158.html

Read 600 times Last modified on Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 11:27
mihalis

Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης

Facebook - Twitter - Vimeo

Website: www.tsilidiet.gr
Login to post comments

User Login Form