Ειδικες προσφορες

 

Ενεργοποίηση του "αδυνατιστικού" φαιού λιπώδους ιστού

Written by  Published in Ειδικά θέματα
Rate this item
(0 votes)

 

Ενεργοποίηση του ανθρώπινου φαιού λιπώδους ιστού από έναν β3-αδρενεργικό αγωνιστή

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism ένα άρθρο που δείχνει ότι ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον FDA για τη θεραπεία της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης μπορεί να ενισχύσει τη μεταβολική δραστηριότητα του φαιού λιπώδους ιστού, καθιστώντας το ένα υποσχόμενο υποψήφιο φάρμακο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη.

 

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το φαιό λίπος στα τρωκτικά δραστηριοποιείται μέσω της ενεργοποίησης των β3-αδρενεργικών υποδοχέων, μια δράση που δεν είχε επιβεβαιωθεί στους ανθρώπους μέχρι τώρα. Με βάση αυτά τα δεδομένα οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν αν το

irabegron, ένα φάρμακο που στοχεύει στους β3- αδρενεργικούς υποδοχείς και πρόσφατα έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Στους 12 άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη, η χορήγηση 200mg mirabegron οδήγησε σε υψηλότερη μεταβολική δραστηριότητα του φαιού λίπους, όπως αυτή μετρήθηκε με συνδυασμό PET και αξονικής τομογραφίας, όπως και σε αύξηση του βασικού μεταβολισμού. Τα ευρήματα αυτά είναι ενθαρρυντικά και υποδεικνύουν ότι τα φάρμακα που ενεργοποιούν τους β3-αδρενεργικούς υποδοχείς μπορεί να είναι μια υποσχόμενη θεραπεία για την παχυσαρκία.    

Cell Metab 2015;21(1):33-8

Read 573 times Last modified on Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 11:46
mihalis

Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης

Facebook - Twitter - Vimeo

Website: www.tsilidiet.gr
Login to post comments

User Login Form