ΜΗΛΑ ΨΗΤΑ με μόλις 50 kcal
Ένα υπέροχο γλυκάκι με ελάχιστες θερμίδες και πολλά αντιοξειδωτικά.
Απλούστατο στην παρασκευή του, μπορεί να το χρησιμοποιήσετε όλες τις εποχές του χρόνου αλλά κυρίως στις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες, είναι πραγματική απόλαυση και με ελάχιστο κόστος.
ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ:
Η 1 κουταλιάΕΛΑΙΟΛΑΔΟπου αποδίδει 135 kcalμπορεί ν’αντικατασταθεί (αν και δεν συνιστούμε να γίνεται συνέχεια) από τα εξής ντρέσινγκς, που δίνουν ιδιαίτερη νοστιμιά στις διαιτητικές σαλάτες που αναγκαστικά έχουν λίγο λάδι:
Ιδανική σούπα για οποιαδήποτε στιγμή και ειδικά για τις κρύες νύχτες του Χειμώνα.
Υλικάπου θα χρειαστείτε:
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ – ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ - ΑΡΤΥΜΑΤΑ
Οι περισσότερες παραδοσιακές κουζίνες χαρακτηρίζονται από την χρήση τους είτε στην αποξηραμένη τους μορφή, είτε στη νωπή. Έχουν έντονα αρώματα και γεύσεις που οφείλονται κυρίως στα αιθέρια έλαιά τους και μπορούν να αναβαθμίσουν όχι μόνο τη γεύση αλλά και την αντιοξειδωτική ικανότητα των φαγητών μας.
Περιεκτικότητα σε συστατικά:
Τα βότανα-μπαχαρικά-καρυκεύματα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε διάφορα φυτοχημικά, αλλά επειδή οι ποσότητες που χρησιμοποιούμε είναι πολύ μικρές έχουν ελάχιστη θρεπτική επίδραση αλλά αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική (πολυφαινόλες, αλκαλοειδή, σαπωνίνες κ.ά.). Προσοχή: Κάποια συστατικά τους μπορεί να μας είναι επιβλαβή, ή να πάσχουμε από νοσήματα που δεν επιτρέπεται να τα χρησιμοποιούμε (ή μόνο σε συγκεκριμένες ποσότητες). Γι’ αυτό πρέπει πάντα να ζητούμε την γνώμη του γιατρού μας, ιδιαίτερα όμως όταν υπάρχουν προβλήματα (αλλεργιών, διαβήτη, γαστρεντερικά, νευρολογικά, παχυσαρκίας κ.λπ.).
Συντήρηση:Τα μπαχαρικά-βότανα πρέπει να τοποθετούνται σ’ ένα καθαρό ντουλάπι χωρίς υγρασία (<60%), χωρίς να είναι εκτεθειμένα στον αέρα και σε θερμοκρασία κάτω των 20ο C.
Επειδή είναι πολλά θ’ αναφερθούμε συνοπτικά στα κυριότερα.
ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
Η επιλογή τροφών και τρόπου παρασκευής τους (μαγειρέματός τους) καθίσταται σημαντικός, όχι τόσο γευστικά αλλά οργανικά και αφορά άμεσα την Υγεία μας καθώς το ίδιο γεύμα μαγειρεμένο κάτω από διαφορετικές συνθήκες έχει και διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας.
Εκτός από τον κλασσικό εξοπλισμό (μαχαίρια, σουρωτήρια, μπολάκια φύλαξης φαγητού, λαδόκολλες κ.λπ.) που θεωρητικά τουλάχιστον υπάρχει σε όλα τα σπίτια, έμφαση πλέον πρέπει να δίνουμε και σε άλλα πράγματα όπως στη χρήση θερμομέτρου μαγειρικής (για την γεύση, το σωστό ψήσιμο, και τη καταστροφή των μικροβίων), στη ζυγαριά κουζίνας, στα δοσομετρικά κουτάλια ή δοχεία, στα μέσα καθαρισμού που χρησιμοποιούμε (καθώς μερικά είναι επιβλαβή για τα χέρια μας) και βέβαια στα μαγειρικά σκεύη.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ
Προτιμείστε να τις αποφύγετε αν έχετε πρόβλημα υγείας (ή παχυσαρκίας). Ωστόσο αν τη θέλετε οπωσδήποτε έτσι μαγειρεμένη, τηγανίστε την σε ελαιόλαδο αφού την κόψετε σε χοντρό μέγεθος (γυναικείου αντίχειρα) και την εμβαπτίσετε για 2-3’ περίπου σε καυτό νερό. Έτσι δεν μπορεί το ελαιόλαδο να εισχωρήσει στο εσωτερικό της, γιατί δημιουργείται μια λεπτή κρούστα στην επιφάνειά της.