Όταν καταβάλουμε κάποια σημαντική προσπάθεια η καρδιά στέλνει μεγαλύτερο όγκο αίματος στην περιφέρεια (μύες, εγκέφαλος και δέρμα) αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και διαστέλλοντας τα αγγεία, φυσικά και τα τριχοειδή που αιματώνουν το δέρμα, ανεβάζοντας τη συνολικό όγκο αίματος από 20% που είναι σε ηρεμία, στο 80% περίπου της συνολικής καρδιακής παροχής.
Ακούγοντας αυτόν τον ιατρικό όρο, ξέρουμε ότι είναι κάτι άσχημο, ωστόσο ακόμη και επαγγελματίες ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων συχνά αδυνατούν να την ορίσουν. Ιδιαίτερα έχει ερευνήσει το θέμα ο DR Θεοχαρίδης καθηγητής φαρμακολογίας, εσωτερικής παθολογίας και βιοχημείας του Πανεπιστημίου TUFTS της Βοστώνης (Η.Π.Α).
Ορίζει κατ’ αρχήν ως φλεγμονή την προστατευτική αντίδραση του οργανισμού σε κάποια λοίμωξη, κάκωση ή χρόνιο στρες.
Νέα θεωρία για την παχυσαρκία
Διατροφικές συνήθειες και σωματικό λίπος «αλλάζουν» το μυαλό
Νέα Υόρκη Τα παχύσαρκα άτομα ενδεχομένως να είναι πιο επιρρεπή στα περιβαλλοντικά διατροφικά ερεθίσματα, συγκριτικά με εκείνους που έχουν φυσιολογικό βάρος, λόγω αλλαγών στην εγκεφαλική χημεία. Αυτό τους κάνει να τρώνε περισσότερο από συνήθεια παρά από ευχαρίστηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry.
Το κοινωνικό στίγμα αποθαρρύνει τα παχύσαρκα άτομα να χάσουν βάρος
Επιτείνει το πρόβλημα
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο στιγματισμός των παχύσαρκων ανθρώπων δεν τους ενθαρρύνει να χάσουν βάρος και μπορεί τελικά να συντελεί στην περαιτέρω αύξηση του, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obesity. Στο πλαίσιο της έρευνας, ερωτήθηκαν σχεδόν 3.000 ενήλικες για το αν είχε υποστεί κοινωνικό στιγματισμό εξαιτίας του βάρους τους, δηλαδή αν τους είχαν κοροϊδέψει, αν είχαν αντιμετωπιστεί με λιγότερο σεβασμό, δεν είχαν τύχει καλής εξυπηρέτησης σε εστιατόρια και καταστήματα ή αν τους είχαν συμπεριφερθεί ως σαν να μην ήταν έξυπνοι.