ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
Η επιλογή τροφών και τρόπου παρασκευής τους (μαγειρέματός τους) καθίσταται σημαντικός, όχι τόσο γευστικά αλλά οργανικά και αφορά άμεσα την Υγεία μας καθώς το ίδιο γεύμα μαγειρεμένο κάτω από διαφορετικές συνθήκες έχει και διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας.
Εκτός από τον κλασσικό εξοπλισμό (μαχαίρια, σουρωτήρια, μπολάκια φύλαξης φαγητού, λαδόκολλες κ.λπ.) που θεωρητικά τουλάχιστον υπάρχει σε όλα τα σπίτια, έμφαση πλέον πρέπει να δίνουμε και σε άλλα πράγματα όπως στη χρήση θερμομέτρου μαγειρικής (για την γεύση, το σωστό ψήσιμο, και τη καταστροφή των μικροβίων), στη ζυγαριά κουζίνας, στα δοσομετρικά κουτάλια ή δοχεία, στα μέσα καθαρισμού που χρησιμοποιούμε (καθώς μερικά είναι επιβλαβή για τα χέρια μας) και βέβαια στα μαγειρικά σκεύη.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ
Προτιμείστε να τις αποφύγετε αν έχετε πρόβλημα υγείας (ή παχυσαρκίας). Ωστόσο αν τη θέλετε οπωσδήποτε έτσι μαγειρεμένη, τηγανίστε την σε ελαιόλαδο αφού την κόψετε σε χοντρό μέγεθος (γυναικείου αντίχειρα) και την εμβαπτίσετε για 2-3’ περίπου σε καυτό νερό. Έτσι δεν μπορεί το ελαιόλαδο να εισχωρήσει στο εσωτερικό της, γιατί δημιουργείται μια λεπτή κρούστα στην επιφάνειά της.
ΠΟΛΥΣΑΛΑΤΑ – ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ
Θα χρησιμοποιήσουμε 5 βασικά μέρη. Τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια & δημητριακά, τα φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα) και το ελαιόλαδο.
Τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε (προτείνουμε όσα είναι φρέσκα, ώριμα, με ζωντανά χρώματα, μικρού – μέτριου μεγέθους και είναι στην εποχή τους):
Χρησιμοποιείστε αντικολλητικό τηγάνι με 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι.
Στην αρχή σοτάρουμε τα λαχανικά που τα έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια.
Τι λαχανικά μπορείτε να βάλετε; Αυτό είναι θέμα δικής σας επιλογής.
Εμείς προτείνουμε κρεμμύδι, πολύχρωμες πιπεριές (κόκκινες, πράσινες, κίτρινες κ.λπ.), μανιτάρια, πράσο, κολοκυθάκι, λάχανο (άσπρο & κόκκινο). Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε και λίγο αλάτι.